Horia Creanga

Nepot al lui Ion Creanga, Horia Creanga se naste in 1892 si copilareste langa Gradina Icoanei, pe strada Lahovary, nr.33. In 1913 intra in Scoala Superioara de Arhitectura, fiind coleg cu Henrieta Delavrancea, Marioara Ioanovici. Intra in armata in 1916 si ramane marcat de razboi mergand si in lagare de concentrare, lucru care il face mai hotarat atunci iese din armata in 1918 si se dedica pasiunii sale.

In 1919 pleaca sa studieze la Paris la Scoala de Beaux Arts, loc unde automobilele se inmulteau in numar covarsitor, anticipantii lui Sant’ Elia se doreau eliberati de modelele urbanismului istoric, apareau imobilelele in gradina ale lui Le Corbusier in India, timp in care se anunta Stilul International. Studiile la Paris sunt foarte bine vazute de familiile burgheze dar in domeniul arhitecturii romanesti nu prea se vedeau sanse (Philippe Auguste infiintase Universitatea in 1200, Sorbone in 1252 iar invatamantul oficial de arhitectura in 1671).

Dupa ce termina arhitectura Horia Creanga si Lucia Dumbraveanu se casatoresc, trebuind sa-si faca ucenicia la Gustave Umbdenstock (second Prix de Rome).

Horia este atras in mod special de arhitectura veche din Egipt si il studiaza cu placere pe Le Corbusier. In 1924 obtine diploma de Beaux Arts iar Umbdenstock il angajeaza in birourile de arhitectura ale companiei de cai ferate din Nord, iar in 1927 revine in tara. Teme noi precum eclectismul secolului al XIX imbogatesc panorama urbana, astfel ca la inceputul veacului nostru se conturasera in primul rand stilurile bizantine , neoclasic, neoromanesc. Tot atunci apar si constructiile metalice la noi:moara lui Assan, halele Amzei, halele Pietii Mari(Unirii), Piata Matache Macelaru , hala Traian, gara Filaret, gara Tirgoviste uzine, fabrici, etc.

Impreuna cu fratele sau, Ion Creanga si sotia sa realizeaza o echipa, iar prima lucrare care avea sa-i lanseze este resendinta dr. Petru Groza de la Deva (1927-1929), construita la putin timp dupa casa lui Marcel Iancu de pe strada Negustori din Bucuresti.

1927-1929 Teatrul Giulesti

1929-1931-Cea mai importanta lucrare o realizeaza in mai, 1929 cu prilejului concursului pentru cladirea ARO (azi Patria), situata pe Bd. General Magheru colt cu str. pictor Arthur Verona, jurizat de Petre Antonescu si Duiliu Marcu. De aici iau nastere alte proiecte de ansambluri hoteliere ARO Palace si Aro Sport, Aro Cernauti.

1930-Vila Mares, intrare Geneva 6, Bucuresti

1930-Bloc de locuinte str. Schitu Magureanu 19, Bucuresti

1930-Vila Miclescu, str. Paris 57, Bucuresti

1931-Vila Thomas, str. Iatropol 15, Bucuresti

1931-Vila, str. Corneliu Botez 3, Bucuresti

1932-vila lui Alexandru Bunescu  de pe Aleea Alexandru, nr. 12, Bucuresti

1932-1933 Primaria din Beius

1933-1939 Stadionul Republicii, Bucuresti realizat impreuna cu Haralamb Georgescu, demolat in 1988

1934- Vila str. Traian, Bucuresti

1934-Yacht Club, Eforie Nord (Vila marelui Voievod Mihail )

1935-Bloc de locuinte, Piata Lahovary 5A

1936-Vila Cantacuzino, Aleea Alexandru nr. 15, Bucuresti

1936-Bloc de locuinte , str. Gheorge Manu 12, Bucuresti

1937-1950 Halele Obor realizate impreuna cu Haralamb Georgescu, Bucuresti

1938-Vila Nadia Gory, Mamaia

1935-1939  uzinele Malaxa

1935-1937  imobil Malaxa, p+8 pe Bulevardul Balcescu, nr  35

1937-1938 imobil ARO

1938 imobil p+3, str. Roma nr.63

1938 Aro Palace si Aro Sport

1939-Vila Nedioglu, Breaza

1939-Restaurant ” Pescarus”,  parcul Herastrau

1940-1941 Reamenajare Teatru National

1940-1946 Ansamblul scolar Coravu,  intersectie soseaua Mihai Bravu cu Maior Coravu, Bucuresti

1942-1943  Amenajare sala festivitati , Scoala Centrala de Fete (Ion Mincu, 1890), cunoscuta ulterior ca sala studio a teatrului Lucia Sturdza Bulandra

In 1943 Horia Creanga moare intr-un sanatoriu din Viena.

Cateva caracteristici care tin de plastica fatadelor se refera la :

-accentuarea registrului orizontal al parterului prin suprafeţe mari vitrate sau plinuri finisate tranşant negru, sau evidenţierea unei ample copertine ;

-sublinierea acceselor principale, uneori şi prin prezenţa unui suport vertical, a unei copertine, a unui balcon ;

-raporturi zvelte între registrele orizontale : goluri, parapete, balcoane, logii, centuri, socluri ;

-înscrierea în volumele robuste ale geometriei cubice, cu feţe lise, fără reliefuri decorative ;

-jocul secund al unor rezalite plate care animă o regularitate primară ;

-lementul de colţ sau capăt – un turn, un plin – în care se opresc portativele orizontale ;

-o altă formulă a colţului : eliminarea intersecţiei faţadelor prin „muchie vie“ de plinuri, introducându-se fereastra de colţ chiar şi la curtea interioară ;

-pe faţade adiacente – alternări de orizontale şi verticale ;

-un plin dominant deasupra unei importante arii orizontale vitrate ;

-copertine foarte avansate la ultimul nivel ;

Casa Veturia Goga de Horia Creanga

6 Comments

 1. Eu sunt nepotul lui Horia Creanga, numele meu este Constantin Mihaescu, iar Mihaela Mihaescu nascuta “Creanga” este mama mea si fica lui Horia Creanga.

  Ma bucura ca cineva, foarte binevoitor, autorul prezentarii arhitectului Horia Creanga, a pus un mare efort sa puna impreuna acest articol pentru mii de cititori, inclusiv subsemnatul, care ma bucur nespus sa-l cunosc mai bine pe bunicul meu, Horia Creanga.
  Am o mica corectiune sau remarca de semnalat.
  Sub titlui “1937-Casa doctorului Victor Groza , str. Bratului, Targu Mures” este fotografia vilei Dr. Petru Groza, realizata in anii 1927-1929, daca nu cumva amandoua cladirile arata la fel sau foarte asemanatoare?

  Desigur ca lista lucrarilor lui Horia Creanga din acest articol nu poate prezenta toate proiectele realizate de Horia Creanga.
  Totusi sunt de mentionat lucrari importante de adaugat, cum sunt uzinele “Malaxa” si palatul cultural din Cernauti.

  Inca odata multumiri echipei ce apus pe WEB acest articol,
  Constantin Mihaescu – Creanga. 27 Julie 2011

  Like

 2. Multumim ca ai trecut pe aici! E minunat sa putem dialoga(chiar prin intermediul internetului) cu nepotul lui H. Creanga. Sunt convins ca mai sunt multe de spus despre opera marelui arhitect, dar mijloacele de a gasi informatii sunt limitate. Poate ne poti ajuta in aceasta privinta…

  Like

 3. Felicitari pentru articol!
  As avea totusi de facut o rectificare referitoare la vila Petru Groza, si anume, ea se afla in Deva, personal am vazut-o, deci vorbesc in cunostiinta de cauza.In plus, intr-un articol publicat in Evenimentul Zilei se face aceasta precizare.
  Toate cele bune!

  Like

 4. Ma bucur ca in ultimii ani au inceput sa apara foarte multe informatii legate de acest arhitect care a ajutat arhitectura romaneasca sa se diferentieze de cea a altor tari.
  Iata ca geniul lui Ion Creanga s-a transmis mai departe. De altfel, domnul Mihaescu, nepotul lui Horia, este un exemplu concludent in acest sens. Celor interesati de descendentii lui Creanga, le recomand sa citeasca articolele publicate de Ionut Stanescu in editia online a Jurnalului National…vor vedea ca spita lui Creanga are cu ce se mandri.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s